VOOR AL UW

DRUK- EN PRINTWERK
VAN GEFFEN DRUK MASTERS OF STRATEGO

Van Geffen Druk is sinds de editie van 2017 trotse naamgever van de Masters of Stratego, een invitatietoernooi waar alleen de beste 32 Stratego-spelers op de actuele Stratego-ranking aan mogen deelnemen. Naast het wereldkampioenschap het meest prestigieuze toernooi op de Stratego-kalender.

13/01/2019

Pim Niemeijer wint VAN GEFFEN DRUK Masters!


Een zaal vol met wereld- en nationale kampioenen zondag in café-zaal ’t Hooghuys. Eerde was wederom het decor voor de VAN GEFFEN DRUK Masters of Stratego, een invitatietoernooi voor de beste 32 spelers op de Stratego-ranking. Na een bloedstollende laatste ronde was het Pim Niemeijer die zichzelf opvolgt als winnaar.

 

Veertien topspelers waren zondagochtend rond de klok van halfelf present om de degens met elkaar te kruisen op het Stratego-bord. Het was een regenachtige zondagmorgen, ideaal weer volgens wethouder Menno van Roozendaal van gemeente Meierijstad voor een potje Stratego te spelen. Hij had vervolgens de eer om de openingszet te verrichten, en dat deed hij met verve. 

Daarna werd het stiller in de speelzaal, de hersenen werden flink aan het werk gezet. De eerste van de in totaal zes ronden kende één verrassing, oud-wereldkampioen Anjo Travaille verloor van Peter Verleijsdonk. Hoewel verrassend, Verleijsdonk werd op het afgelopen NK nog tweede.

In de tweede ronde op bord 1 een clash tussen tweevoudig wereldkampioen Tim Slagboom en viervoudig wereldkampioen en elfvoudig Nederlands kampioen Pim Niemeijer. Laatst-genoemde won. Op bord 2 treffen de twee thuisspelers elkaar. Vince en Sem van Geffen maakte er een echte broederstrijd van, die uiteindelijk onbeslist blijft.

Regerend wereldkampioen John Vandoros uit Griekenland tegen Pim Niemeijer (de nummer 1 op de Stratego-ranking) was in de derde ronde het topaffiche. Het werd een boeiend gevecht, welke ook in een remise eindigde. Ook het Duits onderonsje op bord 6 tussen Axel Hang, de Duitse kampioen van 2016 en zijn opvolger Jörg Dannen-bring die een jaartje later de titel pakte bij onze oosterburen, bleef onbeslist. Het duel tussen twee oude rotten, George Franka (oud-Nederlands kampioen) en Wim Sikteoeboen (tweemaal win-naar van The Masters), werd een prooi voor Franka.

In ronde vier moeten de twee broers uit het Eerdse hun meerdere herkennen in Niemeijer en Vandoros, zij blijven daardoor de ranglijst aanvoeren.

In de vijfde en voorlaatste ronde komen beide koplopers niet tot winst! Vandoros speelt gelijk tegen Franka en Vince van Geffen wint zeer knap van Niemeijer.

22/01/2017

VAN GEFFEN DRUK Masters of Stratego 2017


De eerste editie vond al in 1996 plaats. Zondag was Eerde, in de sfeervolle bistro van Het Goeie Leven, het mooie decor voor The Masters. Een invitatietoernooi voor de Top32 op de Stratego-Ranking. Na jaren stond deze klassieker weer op de Stratego-kalender. De laatste editie, in deze opzet, werd veertien jaar geleden in Nijmegen verspeeld.

 

Op de nog korte erelijst staan wel illustere namen. Zoals de eerste wereldkampioen ooit, Peter van Bodegom uit Maarsenbroek. Hij won de eerste twee edities. Dat deed nog geen enkele speler hem na om back to back te winnen!

Titelverdediger Wim Sikteoeboen, hij is samen met Van Bodegom de enige die ook tweemaal kon winnen, kon de immens grote wisselbeker op het einde van de dag niet voor de derde keer meenemen naar zijn woonplaats Helmond: hij werd zesde.


Bij het ingaan van de laatste ronde hebben nog vier spelers kans op de titel. De Griekse regerend wereldkampioen heeft de beste papieren, als hij wint dan is hij toernooiwinnaar. Vince van Geffen, Pim Niemeijer en George Franka volgen hem op twee punten. Ongekend spannend dus. Niemeijer speelt tegen Franka en die zijn vrij snel klaar. Franka zal het toernooi niet winnen, hij verliest. Niemeijer maakt dus nog kans. Op bord 1 zijn Vandoros en zijn tegenstander nog vol in gevecht. Maar dan: de Griek staat op en beent weg. Zichtbaar teleurgesteld! Hij verliest! Geen titel. Maar gelukkig, even later zien we weer die brede glimlach op zijn gezicht. Dit is acteren op het allerhoogste niveau, tweede en derde plaatsen tellen niet in de top… 

Er is dan nog één partij gaande, die tussen Vince van Geffen en Jörg Dannenbring. Op het einde staat de vlag van de Duitser ‘open’, zo is duidelijk. Van Geffen heeft de keuze uit zeven stukken, maar viermaal ‘gokt’ hij verkeerd. Hij heeft dan nog één kans uit drie stukken. Misgokken betekent verlies, goed gokken betekent toernooiwinst. Helaas voor hem, ook zijn laatste gok pakt verkeerd uit.

Dat betekent dat Pim Niemeijer zichtzelf opvolgt en ook zijn naam voor de tweede maal op de immense wisselbeker wordt ingegraveerd. Logisch eigenlijk ook, hij is de nummer 1 van de wereld. Vandoros pakt het zilver, op de derde plek eindigen twee spelers ex-aequo: Anjo Travaille en Sem van Geffen die zijn laatste partij wint tegen ook een oud-Nederlands kampioen, Dennis Baas.

Andreas Weber probeert in de laatste ronde nog van de laatste plaats af te komen, maar de poging van de Duitser strandt door een remise tegen Sikteoeboen. Ricardo Kik kende geen beste dag. De nummer 9 van de wereld werd 11e.

Het toernooi in de media:

Brabants Dagblad

Omroep Brabant

Twee spelers eindigde met een gelijk aantal punten op de derde plaats. Weerstandspunten (die de sterkte van je tegenstanders aangeven) moesten de doorslag geven en die pakte gunstig uit voor Vince van Geffen, die een thuiswedstrijd speelde. Een knappe prestatie voor de pas 14-jarige om bij zijn eerste deelname meteen een toppositie te behalen. Hij verdrong daarmee ‘oude krijger’ George Franka, een oud-Nederlands kampioen uit Den Haag, naar de vierde plaats.


De strijd om goud en zilver was er een die vooraf werd verwacht. De twee beste spelers op de ranking, viervoudig wereldkampioen Pim Niemeijer uit Rotterdam en tweevoudig wereldkampioen Tim Slagboom uit Breda, streden tot aan de laatste van de zes rondes om die eeuwige roem. Het was uiteindelijk Niemeijer die met vier zeges en twee remises aan het langste eind trok en daardoor kan zijn naam voor de eerste keer op de wisselbeker worden ingegraveerd.


Opvallende deelnemer verder was Sem van Geffen, op papier nog een junior. Maar als de ‘grote jongens’ nu al een beetje angstig zijn als ze tegen hem moeten spelen, belooft dat voor de toekomst.


Net als vier jaar geleden, toen er in Eerde een Stratego-toernooi plaatsvond voor alleen wereldkampioenen, werd de accommodatie geroemd door de spelers. De organisatie vult met potlood al een datum in van de volgende editie.

VAN GEFFEN DRUK Masters of Stratego i.s.m.